Archive for August, 2010

Panelled ceiling

Author: Travis Kinney

A client of mine asked for my help in designing some ceiling coffers in their house that I designed. Here are some inspiration photos that they sent to me and that I found.

Image given to me by client

Image given to me by client

Hallway ceiling photo I found in one of my books

Image found in one of my books

I created a drawing of the existing spaces which consisted of a long narrow foyer, hallway flanking kitchen, powder room, pantry and home office, and an adjacent area on other side of kitchen over a raised counter/bar sitting area and breakfast nook. There were numerous lights, speakers, beams and crown moldings that all had to be figured into the design. I took the large area near the kitchen to first start looking at various patterns in hopes of finding one that would cause the least amount of work to relocate any lights and a pattern that would work down the narrow foyer and hallway ceiling. My hope was that the relocation of the lights would be very easy and that there might be enough slack in the wiring, that an electrician wouldn’t have to be hired to rerun any of the wires.

Here are some of the panel grid layouts that I looked at. I also studied how wide to make the perimeter boards and the grid boards.

grid sketch

grid sketch

grid sketchgrid sketch

chosen grid with edge detail

The chosen grid is the least one shown above. It had the right balance between not being too busy and not being too sparse, while also minimizing the relocation of three pendant lights and a few recessed lights. Below is the final layout drawing showing the grid applied to the rest of the spaces.

overall ceiling grid

Here’s a photo of the foyer ceiling that I took today.

panel ceiling

I was asked by a client of mine to design a built-in entertainment center for their living room which I had previously designed. The living room has a very tall cathedral ceiling with a large stone fireplace. I knew the millwork had to be of significant size in order to “carry itself” in such a large space and feel in balance with the large fireplace. There are also two windows high on the gable end of the house and two lower windows that look out onto a wrap-around porch.

My first reaction was to eliminate the two low windows as they were going to prove very difficult to work within the design and would prevent the scale of the millwork from being large enough to compete with the scale of the room and fireplace.

study sketch 1

This sketched showed that it was possible to create a nice balance while maintaining the low windows. Why remove two windows and incur all that associated work when you don’t have too? The low cabinets to either side of the fireplace helped to “anchor” the tall entertainment center to the fireplace and I like how it wraps the corner and continues to the far right of the fireplace.

study sketch 2

Following are two drawings that I produced for the cabinet shop. All the millwork was to be built using a high grade of walnut.

construction drawing

construction drawing

The millwork for the entertainment center and a matching built-in breakfast nook have been finished and installed. I will try to post pictures of the finished pieces soon.

Kitchen

Author: Travis Kinney

kitchen

Gate design

Author: Travis Kinney

Following is a design for a gate into a development in Falmouth that consists of huge farm fields to the right and left. The idea was to create something historical looking but would allow the residence to keep people (such as teenagers looking for a place to party) from driving down into the development. My idea is to use old weathered granite slabs with a fir or cedar gate that was naturally weathered to a gray tone. The hardware would be rustic wrought-iron. The design calls for two very large granite monuments to flank either side of the entrance and would hide the tube steel gate supports and electrical operator from view. The “Twin Meadows” sign posts would be out of matching weathered granite. I explained to the owners of the development that it was critical to get the right product for this job. They needed to find a contractor who could get the right granite. I said I would love to see old foundation stones stacked to either side with ornamental fountain grass planted behind. Following the sketch is a photo of gate a that I like and the type of rock that I would like to see. Once source for the stone is a place in Berwick, Maine called A.W. Raitt Stoneyard.

gate elevation and plan

wood gate style

weathered granite

stone

stone