Archive for May, 2011

interior elevations and millwork

Author: Travis Kinney

I’m currently working on interior elevations and millwork design for a new house.

 

This first elevation shows a wood fireplace at the end of the dining room. I like to use raised hearths in areas where people are sitting at a table so the view of the fireplace is not cut off from view. There are many times when a flush hearth is desirable, but they have to be used carefully as they can often make the fireplace look tiny and low to the floor. The last thing you want is for your fireplace to look like a little cave. I also like the idea tht someone could prop their feet up on the hearth or even sit at it. I love herringbone fireboxes with fieldstone surrounds. The column on the right is actually 3′ to 4′ in the foreground and forms part of the opening to the living room on the right.

dining room elevation

 

Oceanside residences often have a lot of large windows and people (understandably so) want the space light-and-bright. So when I get a chance, I like to juxtapose the large bright living room with a smaller family room where a lot of natural wood can be incorporated. This room will have two walls of millwork and matching coffer ceiling design. I’d like the room to either douglas fir or mahogany. When designing millwork like this, I often ask if the client has a lot of nice books or small sculptural pieces that they would like to showcase. Too many bookshelves causes the problem of having to fill them artfully. We all have a lot of books we like, but are seldom worth displaying. A mix of open shelves, glass cabinets and solid wood panel cabinets is wise. I also chose to keep some solid wood cabinet doors down near counter height to conceal all the audio visual equipment that this room will. The drawers will contain movies, music, games, etc. The large dark grey rectangle over the fireplace is a flat screen tv. The best way to make a tv look good in a wall of millwork is size the alcove for it so that there’s a nearly consistent dark shadow around the tv. Make it look intentional. The hearth on this fireplace is extremely minimal as most gas fireplaces don’t require one. Floor area in this room is at a premium and I didn’t want to take it up with a hearth. This will be a great room to sit in during cold winter days while watching a movie in front of the fire.

 

 

family room

 

As with most of my kitchen designs, the upper cabinets have crown molding assemblies that wrap into the coffer ceiling making the cabinets look built-in. I am not a fan of holding the upper cabinets down from the ceiling. They look like they are hanging there and you just can’t decorate the odd shaped dark space above them. How many dusty baskets have you seen people stuff up there? With the high ceiling in this kitchen, I was able to design standard size upper cabinet and also add a course of decorative leaded-glass door cabinet above. These cabinets with have internal illumination set on a dimmer. The leaded glass in the cabinets will match the leaded glass transoms that occur over a number of interior doors.

 

 

Portion of the kitchen

Master bedroom sketch

Author: Travis Kinney

master bedroom with fireplace

Rendering for The Cedars

Author: Travis Kinney

These rendering a couple years old,but worth posting.

I was hired by The Cedars to render portions of their new expansion was about to break ground. This first rendering shows the new dining facility and the second rendering shows a new library/ computer room. The images were used in their promotional material for the renovation and also used in their newsletter.

new dining room

 

finished rendering

 

library & media room

small coastal cottage

Author: Travis Kinney

Here’s a small single story cottage with a finished daylight basement that I designed. I think this was the last lot on this little road to be purchased and renovated. There was an existing small cottage (shack) that was used seasonally and the lot was pretty small. On first looking at it, I figured out why it was the last to get scoffed up, bull-dozed and a new house added. The 75′ top-of-bluff setback combined with the other setbacks created a very small building footprint. The oceanside setback cut through a portion of the existing cottage so I knew I could use the existing footprint within the shoreland zone and was limited to 30% expansion. Working with these constraints would make or a very weird shaped, very small, house. Well, I had recently hired a State Geologist to certify some of my setback on a previous coastal project and gave him a call to come out and look at this site. The Shoreland setback I saw staked on site seemed way further back than it needed to be, but I figured it had to do with this new top-of-bluff setback that this Town had adopted. To make a long story short, the geologist said the setback did not have to be so far back as there was not a top-of-bluff situation along this portion of water frontage for x,y & z reasons.

 

So….the building window just got a lot larger. My client seized upon the property which was valued as only being able to have a season small cottage.

 

I then hired a soils engineer to come out and run some soil tests as I thought I could fit a larger disposal field than what the seller had come up with. Turns out I was able to fit in a year-round 3-bedroom system on this little site. The value added to this site by being able to build a larger house that could be used year round and have three bedroom was a huge bonus to the new owner. It pays to do your code research and if any doubt exists, hire the right people to run calculations and perform test.

 

 

small coastal cottage

small cottage with smaller backhoe

Here’s a photo of the oceanside deck. There’s a large pair of sliding doors with large fixed sidelights in the living room that open to this deck. The dingle door shown goes to the master bedroom.

oceanside deck

This project was fro awhile ago, but I recently stopped by a took a couple photos.

I was hired to renovate a kitchen, entrance and laundry room. Here’s the “before photo.” Notice the recessed area under the second floor gable.

 

before photo

You can see in this photo that the open area under the second floor was filled in to make room for the new enlarged kitchen and a nice walk-in pantry. The ¬†screen porch in foreground is nearing completion and hasn’t received final coat of paint.

kitchen addition

 

Here’s a close-up shot of the building corner. The window is from the pantry and laundry room. See the saw cuts in the ledge in the lower left? Well, when you suggest cutting into ledge, you always hope that it is soft crubbly stuff that flakes apart. Not this stuff. This was exposed bedrock and was incredibly tough to remove. They ended up diamond cutting it little piece by little piece. I’m sure my ears were burning that week!

 

pantry window

Here’s a sketch I produced for a new entrance that incorporated a screen porch and a place under cover for outdoor grilling during inclement weather (which we seem to have too much of).

screen porch

 

Here’s the screen porch near completion. There are actually screens in those windows. The owners used that “invisible screen” mesh and I didn’t see that there was screen in the opening until I was within a couple feet of it.

screen porch

my work in recent ads

Author: Travis Kinney

This is an older project that I designed for Via Marketing when I was working for PDT Architects in Portland.

metal spiral stair

Old Port Specialty Tile Co. used a photo of one of my kitchen for a recent ad.

Old Port Tile ad